140420_LinaMannheimer_1
Under Göteborgs filmfestival delar Svenska Kyrkan ut Angelospriset. 15 filmer är nominerade och en av dem är Lina Mannheimers debutfilm Ceremonin. Ceremonin är en dokumentärfilm där vi möter den ovanliga och fascinerande författarinnan och dominatrisen Catherine Robbe-Grillet och människorna kring henne – relationer som bygger på dominans och underkastels

– Vi kan se en koppling till den religiösa världen i hängivelsen och det att i olika grad underkasta sig något, säger Mikael Ringlander, präst och projektledare för kultursamverkan i Svenska kyrkan.

Lina Mannheimer har arbetat med filmen i sex år. I skildrandet av BDSM-ceremonierna har ord som  ”värdighet” ”högtidlighet” och ”det sakrala” spelat en stor roll. Hon gläds åt att den andliga dimensionen i filmen uppmärksammas på detta sätt.

– Parallellerna mellan den religiösa upplevelsen och den erotiska är ett tydligt tema i filmen. Jag tycker det är coolt att Svenska Kyrkan vågar nominera en film med ett så kontroversiellt tema.

Priset, som i år delas ut för fjortonde gången, består av 50 000 kronor och den särskilt framtagna ikonen Angelos av konstnären Erland Forsberg.

 

I en sinnlig och sensuell film möter vi den ovanliga och fascinerande författarinnan Catherine Robbe-Grillet och hennes närmsta krets. Ceremonin, en film om kärlek och vänskap, skildrar gränsöverskridande relationer där dominans och underkastelse står i centrum.