Skärmavbild 2015-02-12 kl. 21.03.47

Långfilmen Ceremonin som har biopremiär på fredag släpps samtidigt på tre olika digitala betal-plattformar. Man kan helt enkelt se filmen hemma via datorn, samtidigt som filmen går upp på bio.

– Vi måste ge publiken möjligheter att se filmen när den har tid och lust. Vårt mål är att den enklaste vägen att se film också ska bli laglig, säger Mathilde Dedye filmproducent på French Quarter Film.

– Jag är ju filmintresserad och jobbar med film, men har ändå inte tid att gå på bio för att se de filmer jag är nyfiken på. Och om inte JAG går på bio, hur stor del av vår potentiella publik gör det då? säger Mathilde Dedye.

För det är inte svenskens filmintresse det är fel på. Enligt Filminstitutets undersökningar så ser svensken 90 filmer varje år, men bara två stycken av dessa ses på biograf. Resten ses antingen hemma på teven eller datorn. Och upp till femton av dessa har laddats ner på illegal väg.

– Jag vet att vi har gjort en fantastisk film. Att göra den tillgänglig för så många som möjligt under tiden som det skrivs om den i media och snackas om den på fikarasten kan bara vara positivt för oss, säger Mathilde Dedye som i och med detta beslut inte kunde visa Ceremonin på SF:s biografer utan har valt att samarbeta med fristående biografägare.

Från och med fredag finns Ceremonin tillgänglig att streamas via de digitala plattformarna Telia.se, Vimeo.com och Triart.se. Att se filmen på detta sätt kostar 39 kronor.

– Jobbar man med filmer som görs med begränsade resurser får man vara beredd att jobba gerillastyle, säger Mathilde Dedye.

 

I en sinnlig och sensuell film möter vi den ovanliga och fascinerande författarinnan Catherine Robbe-Grillet och hennes närmsta krets. Ceremonin, en film om kärlek och vänskap, skildrar gränsöverskridande relationer där dominans och underkastelse står i centrum.